Cnadida Kokosmjölk kokosvatten grönskasjuice aloevera

2014-09-26

Tips till er utifrån mina egna erfarenheter! Men läs noga igenom allt och testa er fram, det är så individuellt vad man tål och inte tål.

Vi lever i ett sockersamhälle, men att det skulle vara så svårt att hitta drycker utan socker hade jag ingen aning om! Jag blir både förbannad och frustrerad när jag ser hur många av oss som blir lurade, till och med sjukvården invaderas av socker! Idag inleder jag en fasta och får bara dricka flytande inför en skiktröntgen.

Fick ett recept från dietisterna i Region Skåne på 2 olika typer av drycker som jag ska dricka enligt ett schema i 2 dagar. Inget märkvärdigt med det, fasta har jag gjort förut! Den ena var Fortimel Energy, det andra var Fresubin Protein Energy.

Jag tänkte inte mer på det utan öppnade en förpackning och kände med en gång hur sött det smakade. Jag började läsa på förpackningen och upptäckte att de var fullproppade med socker!

Jag ringde upp och frågade om jag kunde få drycker för diabetiker i stället, enligt schemat skulle det finnas! Nej det fanns det inte svarar hon. Men vad gör ni med diabetikerna då frågade jag? De får samma drycker som du har fått svarade hon då. Varför finns det i så fall drycker för diabetiker med på listan? Det visste hon inte.

Jag vill ha andra drycker sa jag, med tanke på candidan som jag hade fått under kontroll och som jag absolut inte ville ha tillbaka! Jag hade fått 16 flaskor med högt protein-och energiinnehåll. Vardera flaska är på 200 ml och innehåller 300 kcal!

Det måste ju fanns andra alternativ än dessa flytande och förrädiska kalorier! Enligt kostschemat jag har framför mig ska det finnas drycker för diabetiker, jag vi ha det i stället sa jag! Det finns inte sa hon! Och så tillägger hon: Du behöver ju bara ta dem i två dagar! Dummare dietister får man leta efter, hur mycket socker blir inte det?

Jag ringde ytterligare en gång och beskrev min situation och sa att produkterna ger problem med candida med så mycket socker i. Vad får de som är diabetiker frågade jag? De får samma produkter sa hon. Va? Det är ju inte klokt sa jag, de måste ju få insulinchock av så mycket socker, det borde hon räkna ut själv!

Ni måste ta tag i det här, jag kanske ska tillbaka till röntgen igen då vill jag ha drycker utan socker! Men den första dietisten hade absolut ingen koll på varken diabetikerprodukter eller hur det fungerade om man en gång haft candida!

Några timmar senare ringer de från röntgenavdelningen och säger att det finns alternativ! Jaha, det är ju så dags nu! Där satt jag med en hög med energidrycker som kostade en hel del! Jaha, och varför visste inte den första dietisten det då? Hon jag pratade med nu talade bara om vilka alternativ som fanns, hon hade inte tid att prata sa hon, det stod flera i kö! Hon menade att jag skulle ta kontakt med de som skrivit ut receptet på dessa drycker. Nu blev jag förbannad, jag har ju för fan ringt dit flera gånger sa jag, men vad gör man när ingen har koll på någonting?

Suck, men som ordspråket säger: En bra sås reder sig själv, så jag gav mig ut på stan för att leta sockerfria alternativ i stället och hittade till slut produkterna i hälsokosten. De kommer att fungera utan att jag behöver väcka upp den björn som sover dvs, candida!

Gör det till en sport att läsa innehållsförteckningen på det du äter till frukost tex. Du kommer att bli både förvånad och förbannad över hur många produkter även de ”så kallade sunda” som innehåller otroliga mängder salt, socker och konstgjorda sötningsmedel.

Så grönsaksjuicer, kokosmjölk och aloeverajuice får bli min mat de närmaste dagarna innan tjocktarmsröntgen. Och visst finns det kalorier i dessa produkter också, men absolut inte i samma mängd som jag fick på recept!

Candida Gunilla pulver

Var hos massören Gunilla Andersson också och fick en genomgång av ryggen. Såg att hon hade fått in nya produkter från Herba Plus. Vilken tur för mig för just nu behöver jag något mättande och nyttigt eftersom jag bara får dricka flytande inför röntgen.

Glucoboss måltidsersättning innehåller glucomannan som är dokumenterad och godkänd inom EU för viktreduktion. Men jag ska inte ha dem till att minska i vikt utan bara få i mig näring utan alltför många kalorier som ställer till candidaproblem. Glucoboss stabiliserar även blodsockret och insulinproduktionen och har en reducerad mängd protein och kolhydrater.
Dosering:
2 skopor i 2 dl vatten = 150 kalorier.
Intas ej med vatten varmare än 70 grader.
Drick rikligt med vatten under dagen.

CANDIDAPRODUKTER NYA

Och dessa produkter ska jag göra smoothies av när jag känner mig lat och inte orkar använda juicepressen! Dessa klarar jag eftersom de inte innehåller mycket socker!  Från vänster:  Sweet, Acai, Nyponskalmjöl, Hela nypon, Blueberry-pulver och Sea Buckthorn/Havtrorn-pulver. Alla produkterna kan köpas i hälsokosten.

1) Sweet som består av en blandning av erytritol och stevioglykosider. Det är 4x sötare än vanligt socker. Både erytritol och stevioglykosider är söta utan att påverka blodsockret eller candida.

2) Acai kan man äta varje dag till frukost eller efter träning.
Så här gör du din din egen Acai-smoothie:
2½ dl is, 0,5-1 dl osockrad äppeljuice, 1 grön banan, 2 msk Acaipulver, 1 msk agavesirap (kan uteslutas för dom som har candida. Söta med vad som passar). Mixa allt till en krämig konsistens, toppa med banan. Njut….

3) Sea buckthornspulver är ett kosttillskott. Rekommenderat intag: 1 msk. dagligen. Havtornspulvret tillsätts med fördel i juice, andra drycker, yoghurt samt smoothies.

4) Blueberrypulver är också ett kosttillskott. rekommenderat intag: 1 msk. dagligen. Blåbärspulvret tillsätts med fördel i juice, andra drycker, yoghurt samt smoothies.

2 recept från ICA på nyponsoppa.
Den ena gjord på nyponskal den andra på nyponskalmjöl. Jag har ändrat lite på recepten så det passar oss med candida.
Nyponsoppa av nyponskal
Ingredienser:
1 påse nypon skal (à 220 g)
1 1/2 l vatten
Har du problem med candida söta med Stevia. (om inte så tar du 1/2 dl socker)
1 1/2 msk potatismjöl

Koka upp vattnet och rör ner nyponen. Låt dra 2 timmar.
Sila av nyponen och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Smaksätt med Sweet eller stevia.
Rör ut potatismjölet i 2 msk kallt vatten (för 6 port). Vispa ner redningen i soppan. Låt koka upp. Servera nyponsoppan ljummen med Alvesta glass som är sötat med stevia. Goda glassar är ”Vaniljdröm och Himmelsk röra”.

Tips:
Det går också att använda nyponskalsmjöl.
Gör då så här (för 6 port): 
Vispa ner 1/2 dl nyponskalsmjöl, 1 msk potatismjöl och 2 msk socker i 6 dl vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning. Servera med Alvesta glass. Njut…

Länkar:

http://forskningochmedicin.vr.se/knappar/tidigarenummer/

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=1183

av Connie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.