Jag är ingen expert utan refererar endast till mig själv!
2020-11-10 Här kommer en ny uppdatering som du även kan fortsätta läsa om här

Så här ser jag ut 2020-11-10

2020-11-10 Här kommer en ny uppdatering. Tyvärr har jag hamnat i en svacka och ska nu göra en detox för att må bättre. Har mått dåligt både psykiskt och fysiskt under en längre tid. Och nu har jag nästan fallit tillbaka i gamla spår igen. För ett år sedan hittade vi mögel i huset och sen kunde jag sätta en del av de diffusa symtomen jag gått runt med i samband med möglet. Och kanske även amalgamförgiftning eftersom jag för ett år sedan även fick sanerat de sista tänderna från amalgam.

Jag vände mig till en homeopat och fick veta att de diffusa symtom kunde tyda på tungmetallförgiftning. Nu ska jag detoxa under en månads tid till att börja med. Den består av Chlorella, koriander, maintenance cleance, parasitkomplex och Ruta 200c samt aktivated chacoal (aktiverat kol) i den ordningen. Jag går efter ett schema.

Efter en månad byter man ut innehållet i detoxen, det är viktigt att det blir variation. Vad det blir sen vet jag inte riktigt, jag behöver ta en sak i taget. Jag har som en hjärndimma, och har svårt att tänka. Men jag försöker hålla humöret uppe. Humorn är en livsnödvändighet!

2020-04-28 Det är många som hört av sig och ställt frågor om hur det har gått. Så här kommer en uppdatering: Jag är ingen expert utan refererar endast till mig själv och min kamp mot candidan.

Det har varit en balansgång, det har gått upp och ner: Jag har haft värk, humörsvängningar, sår i munslemhinnan, urinvägsinfektioner, klåda på kroppen, utslag, astma, huvudvärk, synrubbningar, svettningar, illamående, gaser och uppsvälldhet, diarré, förstoppning, dimhjärna (trött, utmattad), sockersug, muntorrhet, vit beläggning på tungan, kliande hud och yrsel. Jag fick en helveteshosta 2017 som höll på i mer än 1½ år. Till slut fick jag hjälp av en homeopat när det varit som värst.

Just nu har jag lyckats hitta min väg ut ur mardrömmen, men jag vet att det inte är över för candida kan plötsligt blossa upp igen. Men nu har jag redskapen!

Så här såg jag ut 2020-04-28
Vi lever i ett sockersamhälle, så om man slarvar det minsta lilla med kosten så är risken att candida kommer tillbaka! Man måste göra en radikal kostomläggning och en mycket strikt diet på minst två månader eller längre. Jag lyckas hålla den borta genom att inte äta socker, gluten och laktos.

Bäst är att välja basisk kost. Candida liksom all slags svamp trivs i en syrefattig och sur miljö. Man kan köpa indikationspapper (kan köpas på hälsokosten) för att hålla koll på hur sur man är.

Allt över pH 7 skapar bakterietillväxt.
Saliven bör ha pH-värde: 6,6- 7,2
Urinen bör ha pH-värde 6,4-6,8

Candida är en del av den normala bakteriefloran i kroppen och som finns naturligt i tarmen, slemhinnor och i huden. Det gäller att få en så balanserad tarmflora som möjligt, när vi har det så reglerar bakterierna varandra så att ingen av bakteriestammarna växer mer än någon annan. På så sätt hjälper de nyttiga bakterierna till att ta bort de skadliga bakterier och parasiter som far runt i kroppen!

Men är det en obalans, till exempel som efter en antibiotikakur (jag har tyvärr fått många sådana genom årens lopp) eller genom tungmetaller som amalgam. Jag har nu äntligen fått sanerat de sista tänderna.

Eftersom Candida lever av socker, så gäller det att svälta svampen. Och tänk på att det inte är bara rent socker som ställer till det. Man måste ta bort allt socker som fruktsocker, kolhydratrika produkter och mejeriprodukter. som bröd, ris, pasta och vitt mjöl.

Gör det till en sport att lusläsa innehållsförteckningen på t ex det du äter till frukost. Du kommer att bli både förvånad och förbannad över hur många produkter även de ”så kallade sunda” som innehåller otroliga mängder socker, salt och konstgjorda sötningsmedel!

Jag började rensa kroppen från Candida genom att stärka slemhinnorna i tarmen. Jag drack mycket Pau D Arco-te flera gånger om dagen, det är effektivt, det är svamp- och parasitdödande. Pau D Arco finns också som kapslar.

Jag använde även Syclovir som är ett marint plankton som är bra mot candida. Jag tog även Zeolite, den rensar effektivt ut tungmetaller ur kroppen och påverkar kroppens PH-balans till mer basisk och stärker immunförsvaret och bra mot Candida!

Jag använde även Kaprylsyra, ett kosttillskott som är också väldigt bra och tar bort Candida. Jag använde också glutamin vilket läker tarmens slemhinnor.

Jag drack mycket ljummet vatten (minst 2 liter per dag) Och gör det fortfarande.

Man kan tillsätta svampdödande kryddor ingefära, extrakt av grapefruktkärnor, kryddnejlikor, kardemumma, kanel, malört, ringblomma och även Aloe vera i flytande form eller i kapslar!

Tillsätt även fibrer i form av tex Psyllliumfrön för att rensa tarmen.

Gröna grönsaker återställer pH-värdet i tarmen och ger också mycket fibrer. Jag brukar tugga på kumminfrön för att motverka sötsug eller så tar jag en sked kokosolja (finns med och utan smak)

När man gjort allt detta i ett par veckor: börja tillföra mineraler och vitaminer som magnesium, zink , C-vitamin, E-vitamin, biotin och B-vitaminer gärna ett komplex. Jag använder B2 och B-vitamin Forte (med 7 olika B-vitaminer) som jag köpt på apoteket.

Bra för candida:
Ät mjölksyrade grönsaker är bra, ät några matskedar om dagen, det ökar de goda bakterierna och påverkar tarmfloran positivt.

Ät vitlök, allicinet i vitlöken är effektivt svampdödande.

Ät grapefrukt de har en antibakteriell funktion.

Ät kokosolja, den innehåller kaprylsyra som är svampdödande, ta tre teskedar om dagen.

Ät oregano, det är en naturlig svampdödare. Oregano finns som krydda, olja eller kapslar

Ta några droppar Artemisia i ditt te, det har en antibakteriell effekt och motverkar svamp finns att köpa i hälsokostbutiker.

Ät mandlar, de har prebiotisk effekt och är bra för tarmmiljön.

Även olivbladsextrakt, det är ett naturligt antibiotika som också har en svampdödande effekt. Finns som kapslar eller i flytande form i hälsokostbutiker.

Undekansyra ( Finns som Formula SF722 ) är också bra, det är en fettsyra med svampdödande effekt.

Att undvika:
Undvik snabba kolhydrater som: vitt socker, godis, läsk, vitt mjöl. Även jäst och bakpulver.

Undvik rött kött och alkohol som heller inte är bra! Det rubbar pH-värdet i tarmen.

Undvik frön, nötter och bönor som innehåller lektiner och kan irritera tarmen.

Undvik mango och övermogna bananer. De innehåller mycket fruktos (fruktsocker) och candida struntar i vilket sorts socker du matar den med!

Undvik stora mängder av omega 6, det bidrar till inflammation i tarmen och finns i till exempel vegetabiliska oljor.

När jag stressat och slarvat med maten och ätit godsaker så använder Formula SF722 mot Candida för att undvika att candida bryter ut igen! Stressen kan få candida att bli aggressiv! Motion och meditation är ett jättebra sätt att gå ner i varv.
Ta hand om er på bästa sätt.

Spelar gitarr DENNA

Så här såg jag ut 2013

2012016-06-27: Här kommer en liten uppdatering.

Jag är reumatiker och har Reumatoid artrit (RA) och Sjögrenssyndrom. Jag hade även gallsten som försvann i och med kostomläggningen. Här berättar jag om mina egna erfarenheter och om hur jag blev botad genom en mycket sträng diet. Och som en bonus gick jag ner 20 kilo.

2015-02-18: Jag kan nu i stort sätt äta all sorts mat. Jag hade även problem med gallsten. När jag hållit på med kostomläggningen ett tag försvann även de problemen. Numera äter jag alltid laktosfri och glutenfri mat. Även mina reumatiska problem blev bättre.

Chokladen jag äter är av LCHF-typ sötad med stevia. Jag tar ett wienerbröd eller en tårtbit vid födelsedagar, jag behöver inte vara slavisk längre. Men jag har helt valt bort öl, vin, sprit, och all mat innehållande ättika för det kan locka fram candida. Men testa dig fram, det är så individuellt vad man tål och inte tål.

Jag är med i en Artikel 2014 för M-Magasin nr. 12 ”Alltid sockersugen” om hur man sockersanerar sig själv. Amelia Adamo M-Magasin vänder sig till kvinnor 50 +. Där berättar jag i en intervju om sockersuget och hur jag blev invaderad av candida och om vägen tillbaka till en ny och mycket fräschare människa.

Här är min artikel om candida och sockerberoendet i Hemmets Journal nr 16 och hur jag blev fri från både socker och candida och gick ner i vikt!

Information:

Connie gitarr 01

 Så här såg jag ut 2014.

Juli 22013 blev jag våldtagen av Candida albicans

Jag var en godtrogen kvinna, farorna lurade överallt. Rädslan grep tag och borrade sig in likt fuktig dynamit i själen. Jag blev våldtagen av Candida, långt senare upptäckte jag att inkräktaren tagit sig in i min kropp! När detta hände befann jag mig i en sockervärld. Till slut hittade jag förnuftet, det var då jag bestämde mig för att aldrig gå tillbaka till mitt gamla liv igen!

Jag tar ett djupt andetag och stirrar på medicinen. Utbrott mellan fångenskap och frihet, sveper tungt mot själen. Tränger genom varje cell. Jag känner hur rasande candidan blir över att bli tvingad till underkastelse. Den reser sig som en anfallande drake, men jag står beredd.

Det mest karaktäristiska med Candida är att den älskar socker av alla slag. Den struntar fullständigt i varifrån den får sitt socker. I dess destruktiva stunder lämnas jag i ett bedrövligt skick. Om den tror att jag ingått ett livslångt partnerskap med den, så tror den fel. Den äger mig inte, varje del av min kropp är helig mark.

Det är tufft, jag slåss med näbbar och klor. I början kändes det som om det inte fanns ett dugg att göra. Allt i samhället baseras ju nästan enbart på socker och Candida var som fastnaglad likt en inkräktare i min kropp.

Till slut tog den all min kraft, den hade börjat äta upp mig inifrån. Med kostomläggning och diverse motgifter håller jag sakta men säkert på att få ett bättre liv, bättre än jag någonsin haft!

Men svampsporer glimmar fortfarande till lite då och då, likt en regnvåt gata. Krävande väljer den mig som sitt offer, den älskar att vältra sig i sockerlagens yttersta rand. Den låter sig inte bekämpas effektivt förrän halten av socker minskats. Jag brinner som i feber, het är mina rykande porer, het är min andedräkt. Ett utbrott som vittnar om candidan i min kropp.

Candida albians, den samlade desperationen av den alltmer omfattade bilden har satt sina spår i min kropp. Inuti reste sig tröttheten som en katedral. Jag måste orka kämpa emot! Och i dag bekräftas det att det fortfarande finns dagar då själen segrar. Tingen förändras, och jag med dem. Candida kommer aldrig vinna denna kamp, jag ska utrota den om det är det sista jag gör!

Connie nära

2015-02-18. Det har gått över 1½ år sedan jag fick candida och lade om min diet. Jag har blivit 20 kg lättare och mår bättre än jag någonsin har gjort tidigare! Jag kommer aldrig att gå tillbaka till mitt gamla liv igen!


01 Vilma och jag i trädgården selfies 78

Så här såg jag ut 2015-08-03

Information:

Jag gick runt med svullen och gasig mage och med extrem trötthet. Jag är ingen expert utan refererar endast till mig själv och min kamp mot candidan.

Om du inte kan eller vill ta receptbelagda mediciner som Daktacort och Mycostin (som jag inte tålde) mot svamp. Skolmedicinen är ibland värre än själva problemet man har. Jag hoppas att nedanstående startpaket kan hjälpa dig på vägen! Mot den diffusa värken i kroppen tog jag gurkmeja som finns att köpa hos Natures kosttillskott. Det finns även en örtsammansättning med Boswellia och gurkmeja på samma ställe. Det har hjälpt mig mycket när jag varit på väg att ge upp!

Detta är bara egna erfarenheter och inga vetenskapliga fakta!

Att tänka på:
Om du går in på en sträng candidadiet kan du bli illamående, deppig eller få huvudvärk de första dagarna. Illamåendet får man när svampen håller på att dö. Man kan även känna ett sug efter sött, men gå inte i fällan. Det är bara candidan som långsamt håller på att svälta ihjäl!

Candidan flyttar runt och försöker få fäste där det är som bäst grogrund för den. Om den inte trivs i tarmen så flyttar den helt enkelt ut på huden, mellan tårna, fingrar, underliv och hår, örongångar osv.

Candidatestet:
Direkt när du vaknar på morgonen, utan att dricka eller äta något innan så ska du spotta i ett glas vatten. Håll koll på spottloskan i glaset under 30-60 min. Sjunker den eller om det blir som trådar i vattnet så finns det candida i kroppen. Om den bara löser upp sig så har man det inte.

Candida tycker inte om syre.

Då kan du använda: 
Syreberikad olivolja (ozonides)
Valnötsolja
Malörtsolja
Olja av kryddnejlika
Svartkumminolja
Kungsmyntaolja
Artemisiaolja.

Kaprylsyra är bra ett bra alternativ (finns i kokosolja). Kaprylsyra är en kort fettsyra som finns naturligt i bröstmjölk och kokosnötter där den hindrar svamptillväxt. Och gynnar de goda bakterierna. Det är ett kosttillskott som är lämplig för veganer eftersom den inte innehåller stärkelse. Om man inte gillar att käka kokosolja så finns ”Solgars kaprylsyra” som säljs i hälsokostbutikerna.

Vid kraftigare problem finns denna kombination som är bra:
Syclovir, Para-Rizol ZETA 30 ml och Tarmrengöring. Dessa kan köpas på:
http://www.vitalbodysoul.se/
http://www.vitalbodysoul.se/vara-produkter/mage-tarm/para-rizol/
http://www.vitalbodysoul.se/vara-produkter/mage-tarm/syclovir-nanonized-silicia/

Starta med att minska intaget av kolhydrater och uteslut alla produkter med socker så som vitt mjöl och mjölk och potatis samt jästa produkter som öl, sprit och vin. Vinäger går bort (det är tillverkat av vin, som har jästs). Undantag är äppelcidervinäger, men testa dig fram.

Använder du vinäger så köp den ofiltrerade äppelcidervinägern. Den är basgörande vilket är bra vid behandling av candida. Den är också bra mot hudproblem, dålig andedräkt, viktnedgång, detox (en msk äppelcidervinäger i ett glas vatten dagligen har en detoxifierande och renande effekt på levern). Immunstärkande, färre förkylningar. den är bakteriedödande, virusdödande och svampdödande. Stabiliserar blodsockret. Den är bra mot gaser, dålig matsmältning, halsbränna, sura uppstötningar. Äppelcidervinäger är starkt så jag späder ut den innan användning:

Gör så här:
En msk vinäger i ett glas vatten innan maten minskar hungerkänslorna.
Eller för utvärtes bruk:
Ta 1 del äppelcidervinäger till 2 delar vatten för utvärtes bruk vid hudproblem så som eksem och acne.

Ta också bort torkad frukt och färdiga fruktjuicer. Ät gärna grönsaker, allra helst de basiska och alkaliska gröna grönsakerna. Undvik också morötter och rödbetor eftersom de har en ganska hög sockerhalt och blir söta vid kokning. Det bästa är att använda en rotationskost där samma mat endast äts var fjärde dag.

OBS! Bakpulver och jäst gör att svampen förökar sig till det dubbla. Samma sak gäller ost. Den enda osten som jag har bra erfarenhet av är Philadelphia. Du får prova dig fram helt enkelt. Undvik också tillsättningsmedlet E330-333 (citronsyra) eftersom det kan innehålla rester av mögelsvamp. Använd bikarbonat i stället för jäst när du bakar.

Tillför fibrer i form av 2-3 msk nymalda linfrön eller psylliumfröskal i ett glas vatten. Det senare är skonsammare för tarmen.

Tugga på fänkålsfrön om du är sötsugen. Parasiterna kan man få bukt med genom att ta ett preparat som heter ”Grapefruktkärnextrakt” från Helhetshälsan (köps i hälsokostbutiken).

Frukter som går bra:
Grape och apelsin brukar gå bra i små mängder, granatäpple, citron, äpplen (gröna), Papaya, kiwi, ananas, Det är viktigt att frukten inte är övermogen, eftersom den då blir sötare och har kortare sockerkedjor. Ju rödare en frukt eller grönsak är desto mer socker finns det i den.

Tips från en läsare:
http://www7.slv.se/Naringssok/SokLivsmedel.aspx
http://www7.slv.se/Naringssok/SokLivsmedelsGrupper.aspx

Bär i måttliga mängder:
Acai, blåbär, lingon, havtorn, hallon, jordgubbar, tranbär, nypon.

Som en stomme i kosten kan du ha:
Grönsaker, avocado, baljväxter (bönor, linser och baljväxter), och avsköljda groddar (för att undvika mögeltillväxt), alger, kallpressade oljor, smör och fullkornsprodukter av bovete och hirs, råris, quinoa och mandel. Om du äter animalier kan du äta: fisk, kött, får, kalkon och kyckling. Likaså Kesella och kvarg, ägg och Philadelphia går också bra. Man får testa sig fram.

Rotfrukter är inte bra att äta när man har candida. Satsa i stället på ovanjordsgrönsaker.

Det här kan du äta rikligt av:
Helnyponpulver, avokado, smör, raps- och olivolja, grönsaker, sallad, fisk, kalkon, kyckling och kött, ägg, zucchini, aubergine, broccoli, kål, selleri, gurka, lökar av alla de slag, sallad, tomat (tomat är en frukt så ät den i måttliga mängder), brysselkål, sparris, peppar (färska), sjögräs, spirulina och chlorella, spenat, avokado, oliver och paprika. 100 gram vitkål ger dig halva dagsbehovet av C-vitamin Du kan även marinera grönsaker för att de ska få mer smak.

Brännässlor kan man använda i matlagning. Jag brukar göra soppa med ägg och ha i lite brännässlepulver i. När jag gör pannkakor, gratänger, våfflor, grytor och pajer tillsätter jag några msk. brännässla. Jag kryddar även med Himalayasalt.

Drick också mellan måltiderna:
Pau darco te är bra mot svamp. Även kelp. Brännässla på te eller i pulver. Kamomill, helnyponpulver, fänkål, lakrits, rölleka, ingefära, citron, nejlika, nypon, hallonblad, pepparmynta, yerba, gurkmeja, nässla, timjan, kanel. Drick gärna citron eller grape i vatten varje dag för att göra kroppen mer basisk.

Två koppar te av brännässla har alla vitaminer och mineraler du behöver för en dag. Du kan även göra egen smoothies på nässelpulver, helnyponpulver och citron. (Jag brukar gå efter dosen på paketen och sen blanda ihop allt) 

Här kan du läsa mer om brännässlans goda egenskaper: 
http://carlg.org/nasslor.html
Brännässla är en bra källa till vitamin D. D-vitamin är viktigt för muskelfunktion, nerv-och glandulära system och är av största vikt för att reglera metabolismen, dvs att näringsämnen, vitaminer, mineraler och läkemedel tas upp, omvandlas, och bryts ner i kroppen, även absorptionen av kalcium

Örtte från Husapoteket

Jättegott örtte som består av anis, kummin, fänkål, pepparmynta, mariatistel, rosblad och lakritsrot. Stimulerar lever och gallan. Ger även lite ökad tarmrörelser. Drick en till två koppar dagligen. Lägg en rågad tsk i hett vatten och låt dra 5-10 minuter. För maximal effekt – ät upp örterna ur koppen.

Du kan äta blötlagda nötter, linfrön, sesamfrön, solrosfrön och vissa sädesslag så som råris, quinoa, hirs, bovete (är inget vete), amarant, (men ta det lugnt med intagen de första tre veckorna). Du kan använda örter så som fänkål, timjan, basilika, mynta, persilja, kryddor av alla de slag, gärna färska. Om du använder kryddblandningar så kolla innehållet, ingefära och gurkmeja har nyttiga egenskaper och även kokta linser, och kryddnejlika är parasitdödande.

Ersätt vitt ris och potatis med bovete mathavre, hirs, quinoa och råris/vildris i alla dess färger. Broccoli och blomkål kan ersätta potatis som potatismos eller dyligt. Mirakelnudlar är bra (finns i hälsokosten).
Här är ett enkelt recept på mos:
Blomkål och broccolimos
1 stort blomkålshuvud
1 broccolibukett
3 msk kokosfett eller olivolja
½ dl havregrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Dela blomkål och broccoli i små buketter och koka upp några minuter tills de är lagom mjuka. Häll ut all vatten. Använd en stavmixer eller en potatisstöt för att krossa moset tillsammans med oljan och havregrädde, salt och peppar. Servera med quinoabiffar:

Quinoabiffar
2 personer
2 dl quinoa
vatten
1 ägg
Smör/kokosolja att steka i
Salt och peppar
Gör så här:
Koka quinoan tills den är klar.
Krydda och smaka av.
Rör i ägget.
Blöt händerna och forma till bullar.
Stek båda sidorna tills det blir krispigt.
Servera gärna med en laxbit.

Kallpressade oljor från växtriket:
Blanda örter och kryddor till en hemmagjord tapenade av mixade oliver, olivolja, vitlök och citron. Eller en hemmagjord pesto på basilika och pinjenötter (kan uteslutas eller bytas ut mot solrosfrön), vitlöksklyfta, oliver, äppelcidervinäger och olivolja samt salt.

Gluten och laktosfria mjölsorter som går bra:
Bovetemjöl
Mandelmjöl
Glutenfritt havremjöl
Glutenfria havregryn
Hirsmjöl
Hasselnötsmjöl
Fiberhuskmjöl (loppfrö/phylliumfrö)
Linfrömjöl
Rismjöl
Quinoamjöl
Nyponskalmjöl

Oljor/smör:
Smör verkar gå bra
Olivolja
Rapsolja
Kokossmör
Mandelsmör

Drycker som är bra:
Te på brännässla
Brännässla + helnyponpulver + MSM

Andra drycker som är bra: 1 msk kallpressad olivolja och 1 citron i ett glas vatten. Drick en tredjedel av blandningen innan varje måltid (blandningen räcker till 3 måltider). Alternativt drick hela blandningen på en gång. Fortsätt kuren i en månad. Därefter vid behov.

Vatten
Aloe vera juice (Hälsokostbutiken)
Citron och grapefruktvatten
Kokosmjölk
Kokosolja kan man blanda i det mesta. Den innehåller kalcium, magnesium, kalium och zinkkaprylatte och kaprylsyra som candida inte gillar.
Latkritsrotste (Hälsokostbutiken)
Pau dárco te (Hälsokostbutiken)
Ingefäravatten (koka finmalen färsk ingefära 20 min, sila och drick varmt eller kallt, du kan även pressa i lite citron och ha i lite kanel om du vill)
Vichyvtten är bra (innehåller bikarbonat)
Grönt och rött té
Havremjölk (det finns delade meningar om det)
Mandelmjölk (Hälsokostbutiken)
Undvik alla mjölkprodukter, men yoghurt brukar gå bra

Bikarbonatdryck som lugnar magen och gör dig basisk:
 1 pressad citron i ett glas vatten tillsätt 1 tsk bikarbonat. Ta ett ganska stort glas för när du hällt i bikarbonaten kommer det att kolsyras och blir mycket skum. Vänta tills skummet lagt sig och drick. Det är som Samarin och lugnar magen. Kör detta tre gånger om dagen i en vecka. Trappa sedan av till en gång i vecka.

OBS: Ett litet varningsord angående bikarbonat: Eftersom det innehåller natrium så bör man inte ta det under längre perioder om man har högt blodtryck, då det stiger av natrium.

Fick tips från Karin Berglund att citron pressad i vatten också motverkar försurning. Även avkok på björkaska. I hälsokostbutiken finns färdigblandat björkaska som också är basiskt för de som föredrar det! Man får pröva sig fram. Gör gärna ett besök hos Karin: http://karin.hermansro.se/

Snacks:
Kokoschips
Skalade sesamfrön
Melonkärnor
Havrekärnor
Gurkstavar selleristavar med dip:
Guacamole
Saltade (Himalayasalt) och rostade frön av olika slag
Riskakor
Linser
Kalamata oliver

Sötningsmedel som är okej
Grön stevia (finns i hälsokostbutiken) och är  30-40 gånger så söt som socker.  En växt som på svenska heter Sötflockel med bismak av lakrits.
Sukrin (finns i hälsokostbutiken) är den enda naturliga sockerersättningen som är fri från kalorier och du får inga blodsockerstigningar. Sukrin innehåller inga kolhydrater som tas upp av kroppen, och är perfekt för diabetiker och de som går på lågkaloridiet. Du kan njuta av sött med gott samvete.

Tandkräm:

Tandkräm KingFisher med Fennel (fänkål) är mycket bra och köps i hälsokosten.
Tandkräm KingFisher med Aloe vera och Tea Tree mint som ger en fräsch smak.
Man kan borsta tänderna i MSM

Avgiftande örter: 

Mariatistel innehåller det verksamma ämnet, silymarin, som är en känd leverskyddande substans. Sedan finns det ingefära, gurkmeja, cayennepeppar, brännässla, maskros.

Andra utrensande livsmedel:
Grönt te
Chisandra
Lakritsrot
Aloe vera
Alger innehåller enzymer som är avgiftande som typ Chlorella
Kålväxter
Broccoli
Gröna bladgrönsaker
Vitlök
lök
Kronärtskocka
Sparris
Avokado
Äpplen
Citron
Tofu
Groddar

Länkar:
Näringsinnehåll i våra vanligaste grönsaker:
http://ydrebo.se/mat/gronsaker.html

Näringsinnehåll i bär:
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/mat_naring/2011/2011_livsmedelsverket_12_vitaminer_bar.pdf

Mycket bra om livsmedel som är basiskt respektive sur mat:
http://www.smartamaten.se/download/SmartaMatens_pH-guide_v2_3.pdf

10 livsmedel som är bra att bekämpa candidan med:
http://translate.google.se/translate?hl=sv-SE&langpair=en%7Csv&u=http://www.thecandidadiet.com/candida-fighting-foods.htm

Länk till vårdguiden:
http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Candidainfektion/

Litteratur finns att läsa:
§ ”Candida- vår tids folksjukdom” av Peter Wilhelmsson, Örtagårdens bokförlag
§ ”Hjälp, vad ska jag äta ?” av Ingrid Franzon, Örtagårdens bokförlag
§ ” Slut på sockersuget” av Kathleen Desmaisons, Forum förlag

av Connie

66 svar på ”Våldtagen av Candida albicans”
  1. Alice, japp. Har man fått svår överväxt av candida av olika orsaker måste man ta till hårdhandskarna vad det gäller dieten, det kan ta lång tid innan man fått allt under kontroll! För mig tog det över 7 månader.

 1. Det är klart det gör. Hela kroppen bli påverkad av vad vi äter, självklart finns det föda som den som har candida inte mår bra av, som gynnar tillväxten av den osv. Säger jag utan att veta ett dugg om den åkomman, men det verkar logiskt.

 2. Japp, bort med allt socker och vitt mjöl. Morötter, rödbetor och söta frukter samt gluten och laktos. Ju rödare en frukt eller grönsak är desto mer socker finns det i den.

 3. Japp, bort med allt socker och vitt mjöl. Morötter, rödbetor och söta frukter samt gluten och laktos. Ju rödare en frukt eller grönsak är desto mer socker finns det i den.

 4. Socker och vitt mjöl är inget som människokroppen behöver, det har vi inte haft i mer än några hundra år och vårt matsmältningssystem och biologi ser likadan ut nu som i tidernas begynnesle. Vi är inte alls anpassade för den sortens föda vi äter idag. All processad mat, allt socker och skit. Och vitt mjöl förvandlas till socker i kroppen. Och socker är mumma för bakterietillväxt kan jag tänka mig. Själv har jag varit slarvig ett tag med mjölprodukter och får lida därefter. Jag får svullen mage och problem med läckor i tarm och eksem och annat. Så fort jag slutar med det försvinner besvären mer eller mindre. Jag borde också undvika tomater eftersom de kan öka på inflammationer i kroppen. Men jag älskar tomater. Men jag måste snart skärpa till kosten igen, usch så slarvig jag varit denna sommar. Det märks också på måendet..

 5. Socker och vitt mjöl är inget som människokroppen behöver, det har vi inte haft i mer än några hundra år och vårt matsmältningssystem och biologi ser likadan ut nu som i tidernas begynnesle. Vi är inte alls anpassade för den sortens föda vi äter idag. All processad mat, allt socker och skit. Och vitt mjöl förvandlas till socker i kroppen. Och socker är mumma för bakterietillväxt kan jag tänka mig. Själv har jag varit slarvig ett tag med mjölprodukter och får lida därefter. Jag får svullen mage och problem med läckor i tarm och eksem och annat. Så fort jag slutar med det försvinner besvären mer eller mindre. Jag borde också undvika tomater eftersom de kan öka på inflammationer i kroppen. Men jag älskar tomater. Men jag måste snart skärpa till kosten igen, usch så slarvig jag varit denna sommar. Det märks också på måendet..

  1. Cybermorsan: Mycket bra beskrivet! Skönt att det finns någon som förstår problemet! Ska jag vara ärlig så är omgivningen nästan värre än själva candidan. Man blir nästan hånad när man avböjer kaka till kaffet eller osund mat.

   Det finns inte mycket förståelse varken från familj, vänner eller övriga i samhället! Det är så himla lätt att tycka si och så när man själv har stillat sin hunger. De skiter fullständigt i hur andra har det tills de själva blir drabbade. Ibland tror jag det är rena avundsjukan då de själva inte har karaktär att säga nej.

 6. Alice Darner, skickar med en länk där du kan se näringsvärdena i våra vanligaste grönsaker. Där ligger avokado, Blomkål, , broccoli, röd och grön paprika i toppen vad det gäller C-vitamin. Grönkål och stjälkselleri innehåller järn, och alla dessa grönsaker är tillåtna att äta av om man har candida.
  http://ydrebo.se/mat/gronsaker.html

 7. Ah, I min lilla bubbla så är det röd paprika, jordgubbar, hallon, citrusfruker, hjortron (dvs gula och röda frukter och bär) som innehåller mest c-vitamin (notera: i min bubbla, dvs innan jag kollar upp saker).

  Kroppen behöver ju C-vitamin för att kunna ta upp järn, det var mest så jag tänkte 🙂

  Det bästa är nog att lyssna på läkarnas råd och njuta av det som man ändå kan äta ^^,

 8. Alice, läkare är i regel urusla på näringslära, så att lyssna på dem ger inte mycket… – De skriver bara ut mediciner, som gör våra kroppar mer försurade, så candida kan frodas.
  Äter man bara en frukt/grönt om dagen, så ska man nog se till att den är gul/röd, men dricker man smoothies på grönsaker så får man i sig mer än tillräckligt med c-vitamin därifrån.
  För att bli av med candida är det också bra att dricka bikarbonat utblandat i vatten. (1krm-1tsk) – Dock inte i anslutning till måltid, utan minst en timme före eller efter, och gärna låta det gå mer tid mellan. 🙂

  1. Karin Berglund: Varmaste tack för information och tips. Just detta med bikarbonat är ju kanon! Har du fler tips tar jag tacksamt emot! Kram

 9. Men hur kan ni då veta att det är just Candida och inte någon annan jästsvamp som stället till det? Eller *tada* tänk om det egentligen är kronisk borrelia eller hypotyeros typ 2 som är problemet?

 10. Jag tror inte mycke på läkare längre Ger en massa medisiner som inte alls är bra för kroppen bivärkningar är det osckå kan man gå till en hälsoläkare som ger en bra medisin från naturen som är mycke bättre som kroppen mår bra av

 11. Ja, vanliga läkare jobbar ju i SJUK-vården… 🙁 Bättre att prata med folk som jobbar med friskvård istället! 🙂
  Är det kronisk borrelia, så gör ju inte svensk sjukvård tillräckligt för det i alla fall. 🙁 Hypotyreos 2 blir mycket bättre, om man stärker binjurarna, och det gör man genom t ex att få i sig BRA naturliga näringsämnen, så kroppen kommer i balans, och inte längre är försurad.
  Ingen svamp gillar förresten en balanserad kropp, så det spelar ingen roll om det är candida, eller något annat.

  1. Karin Berglund: jag säger som du: Ingen har dött av homeopatmedicin men tusentals människor blir sjuka eller dör av vanliga mediciner! Jag träffade på en läkare en gång och frågade honom om homeopatmedicin, då säger han att jag skulle ta medicinen han skrev ut i stället, för han kunde bara behandla kända biverkningar. Ja men jag vill inte ha några biverkningar alls sa jag! Tacka vet jag homeopatmedicin, både hunden och jag är ett levande exempel på att det fungerar!

 12. Sjukvården (läs läkemedelsindustrin, eftersom det är de som sponsrar mycket av utbildningar osv) vill inte ha friska patienter. – De vill ju att vi ska vara sjuka, så de kan få sälja mer mediciner… 🙁

 13. Men om folk dör av mediciner, då blir det ju färre som köper dom?

  Ni tror inte att det kanske är någon bakom Candida-hysterin och bakom LCHF som betalar stora pengar för att få folk att ära vissa saker?

 14. … Någon, tror ni att jag vet vem?

  Nu tänkte jag sätta mig och skriva ett short paper (en slags akademisk uppsats) men det kanske inte är någon idé? Min forskning (ok om spelutveckling visserligen) är ju ändå mutad utav branschen ^^,

 15. Jag tror att man ska inte lydsna så mycke på vad man ska äta nyttig mat är bra för kroppen det vit vi Alla men dom känar pengar på det före tag som har handom hälsa

 16. hur funkar den här dieten om man samtidigt har magkatarr? låter som att det är mycket surt…. vad kan man äta istället för bröd tex? eller nåt annat som funkar som bukfylla när man har magkatarrsattack?

  1. Hej Brain: lägger man om kosten kommer både magkatarren och candidan att försvinna. Även halsbrännan jag hade försvann! Men det finns inga genvägar, det går inte att fuska sig fram och äta lite socker här och där, nej man måste vara strikt! Vad man sedan kan äta och inte äta i övrigt, är så individuellt.

   Det man ska tänka på är att candidan struntar fullständigt i varifrån den får sitt socker! I bloggen kan du läsa vilka mjölsorter man kan baka med utan att man väcker upp candidan. Men testa dig fram, det jag tål kanske du inte tål! Lycka till..

 17. Hej
  Hittade till din blogg idag då jag sökte på candida. Har kämpat mot candida i flera år och har nu hjälp av en näringsterapeut. Det har gått ca 3 månader sedan jag startade behandling och candidadiet (fuskat några gånger..:(). Tyvärr känns det just nu värre än någonsin och därför undrar jag hur lång tid det tog innan du kände dig bättre och var det så att det blev sämre innan det vände? Tack för en trevlig blogg.

  Med vänlig hälsning, mia

  1. Hej Mia! Det tog mig c:a 8 månader med sträng diet innan jag så smått kunde börja äta normalt igen. Och ja, man blir sämre innan det vänder! När jästceller dödas och metaboliska biprodukter släpps ut i kroppen får man en ”Candida die-off reaktion”. De släpper ut 79 olika gifter när de dör, inklusive etanol och acetaldehyd.

   Mina egna erfarenheter och symtom:
   Kall i hela kroppen
   Illamående
   Trötthet
   Uppblåsthet
   Förstoppning
   Gaser i magen
   Diarré
   Led- eller muskelsmärta
   Yrsel
   Klåda
   Hudutslag
   Bihåleinflammation

   När detta inträffar är det lätt att överge sin Candida-diet! Men försök håll ut, det vänder! Lycka till!

 18. Tack för all denna information. Jag har många av dom symtom som anges och jag ska starta omedelbart då jag har en hel del av dom varor som går att äta.
  När jag har varit hos doktorn med mina besvär har hon inte kommit på den tanken utan hennes råd har varit att ut och motionera men det gör jag ju och jag är helt säker på att det är en obalans i kroppen.

  Sen ska all modifierad majsstärkelse ut ur huset.

 19. Hej,

  Misstänker att jag har candida och har surfat runt på nätet för att samla information.
  Har hittat mycket av vad man kan äta och inte äta, men tyvärr ganska få inspirerande recept som följer denna diet. Någon som har bra recept på ”lager” eller tips på vart man kan hitta några? Tänkte sen knåpa ihop ett matschema som jag hoppas skall underlätta att jag inte fuskar. Utan har något jag kan följa och luta mig tillbaka på när jag får idétorka.

  //Maria

  1. Hej Maria! Hur går det med ditt matschema? Skulle vara spännande att kolla vad du lyckats få ihop! Själv har jag varit slö och inte hunnit lägga ut så många recept ännu, men det kommer!

 20. Hej Connie,
  Kan man ha flera ganger die off reaktion?
  Jag har börjat min diet för fyra månader sen.
  För en månad sen fick jag die off reaktioner, I flera dagar, mådde jätte jätte dålig.
  Jag mår lite bättre men fotfarande har candida symptom.
  //Snecki

  1. Hej Sandra!
   Det är jobbigt med die-off effekten, men det är bevis på att det fungerar! Jag fick flera såna under tiden jag gick på diet! Det var allt från några dagar till flera månader beroende på hur den allmänna hälsan var.

   Så var noga med att inte orsaka för stora die-off effekter. Kroppen måste orka göra sig av med de gifter som mikroorganismerna släpper ut. De olika mikroorganismerna utrotas olika snabbt. Det är när levern inte hinner med att rensa ut alla gifter som mår man dåligt.

   Jag fick göra om min diet flera gånger innan jag slutade göra fel. Så ge inte upp, utan gör om dieten så många gånger som det behövs tills svampinfektion i kroppen är borta! Man får ta det i etapper! Skriv gärna och berätta hur det går! Lycka till!

 21. Hej, hittade din blogg nu, efter att jag fått en gammal M tidning i handen, med intervjun av dig. jag har hållit uppe i 7v nu med allt annat än kött , fisk o grönsaker, gluten inga mjölkprodukter lite potatis för att överleva. Förstår att jag ska fortsätta för kilona försvinner inte, men urinvägsinfektinerna som jag dragits med i många år…peppar peppar uppehåll i hela 3 månader. Me hur länge dröjde det innan du kände att de gav sig, jag mår mycket bättre och tycker det funkar med maten, har hjälp av en kostrådivare så jag få de tillskott jag ska ha och det som hjälper kroppen att driva ut svampen.. har spottat och nu är provet bra, men vågar inte lita på det… orakade du motionera i början, jag hade fullt upp att jobba heltid när det var som värst, inte ett dugg mer, nu gåra jag några varv på golfbanan/vecka, och kan ändå ta fram dammsugaren… Tack för att du delar med dig!

  1. Hej Fia!

   Så du har hittat min artikel i M-magasinet, jag är glad att kunna dela med mig på det här sättet! Det tog 4-5 månader innan jag kände att candidasymtomen gav med sig. Och under tiden hade jag jobbiga die-off effekter, de varade allt från några dagar till flera månader beroende på hur allmäntillståndet var. Men om man ser positivt på det så är det ju ett bevis på att det fungerar!

   Men var noga med att inte orsaka för stora die-off effekter. Din kropp måste orka göra sig av med de gifter som mikroorganismerna släpper ut. De utrotas olika snabbt. Det är när levern inte hinner med att rensa ut alla gifter som mår man dåligt. Det är lätt att ge upp i såna lägen!

   Ge inte upp, utan gör om dieten så många gånger som du behöver det tills svampinfektion i kroppen är borta! Man får ta det i etapper! Jag fick göra om min dieten flera gånger innan jag lärde mig äta rätt sorts mat.

   Undvik kolhydrater så som potatis, pasta och ris och även frukt. Olika former av flingor samt vitt mjöl och socker. Jag plockade även bort den köpta senapen och ketchupen eftersom de innehåller ättika. Undvik också öl, sprit och vin eftersom det lockar fram candidan. Undvik mögelsvampprotein så som Quorn och sojaprodukter! Även vinäger.

   Ät grönsaker som växer ovan jord. Den enda vinäger som fungerar är äppelcidervinäger. Färskostar så som Philadelphia fungerar också och även smör och Bregott (men absolut inte margarin) Du får prova dig fram. På min blogg hittar du tips och idéer om olika preparat för att komma igång i kampen mot candida!

   Gör det till en sport och läs innehållsförteckningen på t ex det som du äter till frukost. Du kommer att bli både förvånad över hur många produkter även de ”så kallade sunda” som innehåller otroliga mängder socker, salt och konstgjorda sötningsmedel!

  2. There are various ways to market your product online and social marketing is just one of those. In comparison with other strategies such as article marketing how heavy do you use facebook as one of your strategies to market a product?

 22. Halkade in här…har själv en massa ”åkommor”som sjukvården gärna vill behandla med dyra syntetiska, giftiga saker. Det är inte poppis att tacka nej! Alla vill dessutom bara ha koll på ”sin” bit, inte händelsevis samarbeta 🙂 tex med näringsexperter.
  Försöker så sakta ta mig tillbaka från den stora väggen, mm och har valt att inte använda de olika medikamenter som erbjudits utan trixar med mat, tänker basiskt och äter vitaminer/mineraler/aminosyror…går för det mesta rätt ok. Ibland är jag dock helt slagen i sank dagar eller veckor …
  Vad är en die -off effekt som ni pratar om här?!Nyfiken

 23. Hej Är så glad att har hittat så mycket kunniga folk här som vet av egen erfarenhet ..
  Jag själv mår fortfarande dåligt och fick ingen hjälp via sjukvård innan jag fattade vad det här är och måste födas på nytt med mat och allt för att döda den här hemska Candida …nu säger jag bara dö
  Försöker äta o utesluta allt som måste.fick också svampdödande tabletter för att svampen exploderade så att fick en rejäl utslag i kroppen också…mycostatin som lokalbehandling men det hjälper inget.grapefruktkärnextrackt droppar och omeprazol.gått ner 10kg pga har ej kunnat äta under flera veckors tid.allt började med antibiotika 4vkors behandling .alla infektioner …usch hur man kan må.tacksam för all tips från er vad kan man behöva göras för att snabbaste kunna återhämta sig o börja leva.

 24. Hej Connie. Tack för bra läsning. Jag har en liten fråga om Grapefrukt. Grapefukt ska tyldligen vara bra, men det innehåller ju kolhydrater (fruktos antar jag?) och går det fortfarande bra att äta grapefrukt mot Candida? Eller måste man köpa grapefruktkärnextrackt?

  Och vilken grapefrukt ska man äta, det fanns två stycken olika på ICA. Röd och en annan färg?

  1. Hej Dennis,jag köper röd grapefrukt. Bitterheten i grapen gör att den sveper runt i kroppen och desinfekterar. Jag dricker ekologisk citron eller grapevatten varje dag för att hjälpa till att göra kroppen mer basisk, samt Psylliumfröskal i msk 1-3 g/dag. Får du svamp i munnen kan du ta 1 tesked bikarbonat till 1 dl vatten. och sen gurgla runt i munnen med det under någon minut. Eller så kan du köra oil pulling med kokosolja 5-10 minuter/dag. Spotta sedan ut olja bland soporna. Inte alla mediciner passar ihop med grape. Det gäller speciellt hjärt- och blodtrycksmedicinerna!

 25. Har en till fråga om mjölk till kaffet. Jag är van att använda mjölk till kaffe, så nu har jag bytt ut det mot sojamjölk. På paketet så står det ”Naturligt osockrad”, men innehöll kanske 0.5 g sockerarter ändå. Är kokosmjök kanske ett bättre alternativ, vad tror du? Vad använder du till ditt kaffe?

  1. Hej igen Dennis! Jag använder inte sojaprodukter eftersom de är slembildande och gynnar candida. Det är en smaksak beträffande drycker, testa dig fram. Jag använder laktosfri mandelmjölk, rismjölk, kokosmjölk eller havredryck. Jag gör också egen nyponsoppa av nyponfröskal. Osockrad är inte sockerfri! Gör det till en sport att läsa innehållsförteckningen på det du tex. äter till frukost. Du kommer att bli förvånad över hur många produkter även de ”så kallade sunda” som innehåller mängder av salt, socker och konstgjorda sötningsmedel. Är det något så fråga bara.

 26. Hej Connie! Tack för en bra sida, jag har läst din sida flera gånger för att jag är drabba också nämligen av candida överväkst i tarmen, en vitt beläggning på tungan, diare och lite röda fläckar i ansiktet. Nu har jag hållit en strikt diet i drygt två veckor men symptomerna har blivit värre fast jag äter rätt. Jag undrar vad kan det bro på? Andra fråga är: när kan jag börja lägga till typ hirs, quinoa eller bovete i dieten? Jag blir så tacksam om du svara på mitt mail för just nu är jag så orolig. Tack på förhand. MVH Jamileh.

  1. Tack för svaret.
   Andra fråga är: när kan jag börja lägga till typ hirs, quinoa eller bovete i dieten?

 27. Hej Jamileh! När dina övriga symtom har försvunnit. Börja då i liten mängd av hirs, quinoa och bovete. Men börja med en sak i taget i några veckor för att se om du klarar det. Öka sedan på med nästa osv.

  Detta för att du ska veta vilken mat som är lämpligt till just dig. Det är så individuellt. Lycka till. Kram

  1. Hej Gunnar, tack för tipset! Ja det kan det mycket väl vara, jag har problem med tarmarna. När Corona är över ska jag ta kontakt med sjukvården för att göra en koll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.