Rimfrost Snö Påskliljor

Sommartid är ett fullständigt onödigt påfund! Inte bara för människor utan även för mina växter. Särskilt nu när vi gör om på helgdagarna och flyttar tiden fram och tillbaka. De har blivit förvirrade och vet inte när de ska sova, vakna och blomma. Hur ska jag kunna ge dem en organisk och harmonisk uppväxt?

När Annandag Pingst plockades bort från almanackan protesterade mina Pingstliljor genom att inte blomma alls. Och julstjärnorna får varje jul genomgå tortyr för att plantskolorna tvingar dem att visa sina röda blad just när vi har det som mörkast här i Sverige. Och tack vare ”skottår” skjuter mina blommor skott endast var fjärde år! 

Nej skämt åsido. Allvarligt, omställning till sommartid? Vore det inte enklare att bara säga: ”från och med i morgon börjar skolan eller jobbet klockan 7:00 istället för 8:00?” Som tur är finns det en fast punkt i tillvaron trots allt. Den internationella standardtiden UTC (Coordinated Universal Time) en fast tidszon som aldrig observerar sommartid! Den är densamma året om överallt på hela jorden, tack och lov för det!

Våra makthavare verkar heller inte en ha en aning om hur omställningen från vintertid till sommartid påverkar människokroppens biologiska klocka på ett negativt sätt. Även djur drabbas när dygnsrytmen rubbas. Framförallt är det de rutinberoende produktionsdjur inom lantbruken som påverkas och blir stressade!

Skulle vi alls bry oss om tiden om det inte vore för att vi en dag ska dö? Nu ska jag inte måla fan på väggen!  Från början var omställningen till sommartid ett energipolitiskt beslut, och är väl det fortfarande! Men om vi tror att ytterligare en soltimme på eftermiddagen minskar energibesparingen är vi verkligen illa ute.

Hur vi än vrider och vänder på det blir det ingen vinst. Vi lägger oss en timme tidigare när det fortfarande är varmt ute. Vi har svårt att somna. Tidsomställningen innebär fler soltimmar och ett större behov av luftkonditionering. Plus minus noll alltså!

Svensk energipolitik är alltför nyckfull, en katastrof rent ut sagt! När EU skapar en gemensam elmarknad blir framtidens energi dyrare! Men vi glömmer den verkliga kärnfrågan: Hur länge räcker urantillgångarna? Varför klamrar makthavarna sig envist fast vid något som förr eller senare stupar på råvarutillgången? Allt bäddar för en avveckling av mer kärnkraft!

av Connie

Ett svar på ”Daylight saving time”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.