Min stora hobby är fotografering, speciellt makro ligger mig varm om hjärtat! Men det är inte lätt att hitta rätt fokus på en insekt, då kan man ta till fokusstackning. Tekniken går ut på att man tar flera bilder med skärpan på olika ställen på insekten och sedan lägger ihop dessa med hjälp av t.ex. Photoshop!

Men hur får man levande insekter att sitta still? Efter att ha läst om olika metoder har jag kommit fram till att den allra bästa metoden när det gäller fokusstackning är att pallra sig upp tidigt på morgonen då insekterna fortfarande är slöa. Andra metoder än videoklippet ovan kallar jag för djurplågeri.

Efter att ha läst om metoderna så vet jag inte om jag är så imponerad av focustackning där man preparerar levande insekter med följande metoder: Man sprayar krypen med kylspray eller lägger dem i kylskåp/frysbox. Fjärilar klämmer man på magen så de tappar andan så pass att man hinner ta en serie foton!

Ofta är insekterna döda eller frysta innan bilderna tas. Och döda insekter vill man helst inte fotografera i helbild eftersom benen är vikta under kroppen. Men genom att lägga krypen i en fuktkammare några timmar kan man få dem har mjukna så att man kan arrangera dem under t.ex. mikroskopobjektiv.

Vad det gäller foton ligger det mesta i betraktarens ögon. Här är en länk på fantastiska bilder på insekter.  http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=276373

av Connie

2 svar på ”Focusstackning och insekter”
  1. Ska definitivt kolla på det här närmare vid lämpligt tillfälle. Inte just frysdelen men själva idé. Föreställer mig att det går att göra på annat än djur också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.