Henvete

Om nu ”Hen” syftar till både han och hon, skulle vi i princip kunna vara hermafroditer, precis som mördarsniglarna. Tyvärr lever vi inte upp till det namnet, så intelligenta är vi inte! Vi står i vägen för oss själva, vår empatiska förmåga är inte bara av godo utan också ett slags hinder, vi når inte vår fulla potential. Till och med bakterier uppför sig smartare än människor!

Och om vi studerar nordhavsräkan i stället för att äta upp den, så ser vi att alla är hanar som unga, men som förvandlas till honor när de blir äldre. Hos vissa apor är homosexualitet lika med hög status. Och när det gäller valross och gråsäl kan båda könen ägna sig åt homosexualitet under några månader per år.

När vi tittar närmare på mänskligheten ser vi hur inskränkta och enkelriktade vi egentligen är. Vi är fulla av begränsningar! Hos oss har homosexuella genom tiderna alltid bemötts av fördomar.

Daggmasken är tvåkönad och kan föröka sig med vilken artfrände som helst, liksom vinbergssnäckan och räkan. En del arter föds könlösa, men bildar så småningom en ny könlig generation. Sniglar är könlösa, liksom sjötulpanen som kan bli vilket kön de vill, beroende på vilket kön som saknas. Och vissa växter, t ex maskrosor förökar sig utan sex.

Det finns organismer som delar sig istället för att ha sex. En del kan till och med klona sig själva, men det är aldrig hanar utan honor som gör det. Det blir alltså en djurart, ett helt samhälle med bara honor!

När det gäller mänskligheten så är kloning av en hel människa förbjudet i de flesta utvecklade länder. Och med tanke på dagsläget ska människan inte leka gud, det är både ansvarslöst och oetiskt.

Vår hjärna har inte hängt med i evolutionen. Den mest primitiva utvecklingsnivån är reptilhjärnan i hjärnstammen. Den finns fortfarande kvar som en rest från tiden för miljoner år sedan då vi var på kräldjursstadiet. Och eftersom vi fortfarande är grottmänniskor innerst inne är det svårt för kroppen att skilja på vad som händer i verklighet och vad som bara är en tanke!

Men visst har vi kommit några steg på vägen. Läkare i Kina använder sig av genterapi, en teknik där man för in en gen i speciella slags cancerceller, som får cellerna att sluta dela sig och begå självmord. Men att gå vidare och genmodifiera hela människor är som sagt förbjudet i de flesta utvecklade länder. Så mänskligheten kanske står i vägen för sig?

Men allt är kanske möjligt i dessa könsneutrala tider. Håller vi på tillräckligt länge får vi ett ”Henvete”!

Länkar:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hen

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fortplantning

http://fof.se/tidning/2003/4/djurrikets-sexuella-mangfald

http://www.genteknik.sandboxen.net/

http://www.aleph.se/Projekt/Handbok/Vision.html

av Connie

2 svar på ”Ett henvete”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.