Miljökampen

Intresset verkar ha svalnat för miljökampanjen, inte ens Reinfeldt tjatar om den längre! Är det miljökamp eller klimatbluff? Naturen ligger mig varmt om hjärtat, kan aldrig få nog av djur och natur. Jag älskar allt vad fritt betande boskap heter, samt biodynamisk odlade grönsaker. Är lite av en fanatiker vad det gäller sophanteringen.

Bara för att det så fint kallas för lågenergilampor får vi inte glömma att de faktiskt innehåller tungmetaller som ställer till problem när ”Svensson” inte fattar eller glömmer att lamporna INTE får slängas i hushållssoporna!

En lågenergilampa kan innehålla upp till 5 mg kvicksilver medan ett lysrör kan innehålla upp till 10 mg, samt fast amalgam.

Och förresten så tänds lågenergi-lampor långsammare i kyla, i mörker vill man ju att de tänds direkt! Och deras påstådda mycket långa livslängd påverkas kraftigt i negativ riktning av upprepad tändning/släckning, speciellt på ställen där folk tänder och släcker väldigt mycket.

Jag har frågat mig själv om lågenergilampor verkligen är bra efter att ha läst detta: Om en varm lågenergilampa går sönder så stäng alla dörrar till rummet, öppna fönster och lämna rummet i 20-30 minuter innan du går in. Samla sedan upp lampresterna med en bit styvt papper. Torka golvet och andra ytor i närheten av en trasig lampa med en fuktig trasa. Dammsug inte golvet då dammsugaren kan finfördela och förånga kvicksilverdropparna som då sprids i luften. Lägg lampresterna och trasan i en glasburk med lock. Märk sedan burken med texten ”kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa”. Lämna burken som miljöfarligt avfall på återvinningscentral.

Då är LED-lampor att föredra, de är efterföljaren till dagens lågenergilampor. De innehåller dessutom inget kvicksilver (vilket lågenergilampor gör).

Visste ni att livsmedel står för en stor del av hushållens energi. Den energi vi använder till mat och matlagning under en dag motsvarar 3 liter olja per person! Och palmoljan som används som livsmedel och råvara för bränslen är ett hot mot regnskogen och orangutangen!

Och vad gör vi med alla överblivna läkemedel? Slänger dom i soporna, spolar ner dom, eller lämnar in dom på apoteket? Något att tänka på!

Hur har vi det med kyl och frys? Har vi rätt temperatur och bra isolerat, och frostar vi av i tid? I kylen ska det vara +5 grader och i frysen -18 grader. Vi ska komma ihåg att varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent!

Och ingen har väl tänkt på att kaffeautomater drar allt från 9,6 kWh/vecka – 17,7 kWh/vecka, beroende på vilket märke och hur energisparläget är utformat!

Och kör vi en halvtimmes gräsklippning med en gammal bensindriven gräsklippare gör vi lika stora utsläpp som 10 mils stadskörning med bil! Tänk på att tre minuters motorgräsklippning släpper ut lika mycket koldioxid som 1 timmes bilkörning i 100 km/tim = 250 kg! Något att tänka på!

En bensindriven gräsklippare kan ge ifrån sig lika mycket avgaser under en timmes klippning som en modern bil släpper ut under femton mils körning. Personligen anser jag att avgaserna man får i sig känns som att kedjeröka ett paket cigaretter! Har klipparen katalysator minskar utsläppen med mer än 80 procent. Så det gäller att ha filter på både gräsklippare och cigarett!

Och för var femte etanolbil som säljs i Sverige skövlas en hektar regnskog någonstans i världen! Det är mycket att tänka på!

Men naturen är ett dugg bättre själv, naturen förorenar naturen! I vissa U-länder hade de problem när det skulle borras efter vatten! I Bangladesh förgiftades massor av människor av arsenik när biståndsorganisationer borrade brunnar.

Vulkaner är miljöbovar även när det inte pågår några utbrott! Detta är vad vulkanen Etna spyr ut under hela året:
13 miljoner ton koldioxid
1,5 miljoner ton svaveldioxid
100 000 ton svavelväte
110 000 ton klorväte
5 500 ton fluorväte

Länkar:
http://www.elkedjan.se/Kampanjer/Glodlampans-dod/Vad-gor-jag-om-lagenergilampan-gar-sonder/
Lågenergilampor

http://www.energimyndigheten.se/PageFiles/4994/Fragor_och_svar_om_lagenergilampor.pdf
Lågenergilampor

http://www.ledlampa.se/om/
Led-lampor

http://energimyndigheten.se/Hushall/Din-livsstil/Mat-och-dryck/
Mat och dryck

http://www.tv4.se/f%C3%B6rkv%C3%A4ll/artiklar/sm%C3%A5-%C3%A5tg%C3%A4rder-som-g%C3%B6r-skillnad-4fbfad6b04bf725194005567
Frys/kyl

http://energimyndigheten.se/sv/Hushall/Testerresultat/Testresultat/Kaffeautomater/?productGroupId=104&productTypeVersionID=104&productTestId=574&tab=2
Kaffeautomater

http://www.hofors.se/download/18.64a05711d51c876cc80003307/Miljo+pa+hemsidan.pdf
Gräsklippare

http://www.sydsvenskan.se/sverige/sa-kan-du-vara-snall-mot-din-planet/
Gräsklippare

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikfragan/article266965.ece

http://www.wwf.se/vrt-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127730-palmolja-ett-hot-mot-regnskogen-och-orangutangen
Etanol och skövling av regnskog

http://www.cirkulation.com/2011/05/barn-i-bangladesh-skadas-av-arsenik-i-dricksvatten/
Dricksvatten i Bangladesh

http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9907/24/aschberg.html
Vulkaner är miljöbovar

av Connie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.