Candida-tips utifrån mina egna erfarenheter. Men läs noga igenom allt och testa er fram, det är så individuellt vad man tål och inte tål.

Här kommer fler tips för oss med candida! Alla preparaten jag lägger upp på bloggen har jag själv testat med gott resultat! Men läs noga igenom allt och testa er fram, det är så individuellt vad man tål och inte tål.

Candida hälsomål

Jag försöker rotera kosten så mycket som möjligt för att undvika att bli överkänslig, vilket jag har förstått att man lätt kan bli när man har överväxt av candida.

Ledins Hälsomål är ett trevligt inslag i dieten. Det är en lättsmält, bladgrön Musli. Du får en bra start på dagen med de lättsmälta bladgröna ingredienserna som ger näring utan att det krävs så mycket matsmältningsenergi! Innehåll: Linfrö, vetegroddar, alfalfa, inulin, nässlor, nypon, lakritsrot. Finns att köpa i hälsokostbutiken.

Candida Allevodricka

Allévo high protein drink: Visserligen är detta en måltidsersättning för viktkontroll men fungerar alldeles utmärkt för oss med candida när vi vill njuta av något gott! Finns på ICA MAXI.

Candida ofiltrerad äppelcidervinäger

Kung Markattas ofiltrerade äppelcidervinäger klarar jag utan att få candida utbrott! Finns att köpa i hälsokostbutiken.

Recept på god salladsdressing.
Gör så här: Ta en del ofiltrerad äppelcidervinäger och 2 delar oliv eller rapsolja och en del vatten. Krydda efter behag med tång&algsalt eller egna favoritkryddor!

Candida salter

Mina favoriter: Tång & algsalt och Himalaya-salt!

Tång och algsalt är en kryddblandning av torkade alger rosépeppar vitlök och havssalt. Smakar fantastiskt över en grönsallad och en hel del vegetariska rätter och fisk. ”Eftertoppa” för att få extra sting av hav!

Recept på god salladsdressing.
Gör så här:
Ta en del ofiltrerad äppelcidervinäger och 2 delar oliv eller rapsolja och en del vatten. Krydda efter behag med tång&algsalt eller annan kryddblandning.

Himalayasaltet kan användas till mycket mer än till matlagning, bland annat badsalt.
Gör så här: Lös upp 300-500 g salt i vattnet och lägg dig sedan i vattnet i 20 minuter, kliv upp och låt kroppen självtorka.

Jag använder det även till kroppsskrubb.
Gör så här: Ta 1 del ekologisk kroppsolja och två delar salt och ca 20 droppar av någon eterisk olja om man vill ha doft.  Förvaras i tättslutande glasburk.

En fantastisk variant är att använda Himalayasalt och honung.
Gör så här: Ringla över honung på saltet i en skål och smörj sedan in kroppen, vänta en stund och skölj!

Jag brukar ta fotbad.
Gör så här: Blanda 1 dl salt med 15 droppar av någon eterisk olja. Rör om och tillsätt allt i vattnet. Sänk ner fötterna och njut!

Jag använder även saltet till nässköljning.
Gör så här: Ta 5 dl kranvatten och 1 tsk salt. Värm upp 0,5 l vatten till kroppstemperatur och tillsätt en tesked salt. Rör om tills saltet är löst. Vattnet har nu samma salthalt som kroppen (0,9 procent) och kallas därför fysiologiskt saltvatten.

Jag använder en näskanna som sticks in i ena näsborren och böjer huvudet och överkroppen lite åt sidan och låter kannan följa med uppåt. Saltvattnet flyter då från ena näsborren genom ett hålrum i mellanväggen mellan näsborrarna och ut genom den andra näsborren.

När hälften av vattnet runnit igenom, snyter du dig lätt. Häll sedan resten av vattnet genom den andra näsborren. Om det svider i näsan kan det beror på att du tagit för mycket eller för lite salt i vattnet. Sköljer du näsan under en längre tid bör du undvika salt med olika tillsatsämnen, som jod. Du kan skölja näsan morgon och kväll eller vid behov.

Candida Multipretten och Mucosa matsmältningen

Candida kan ställa till förtret i mage och tarm. Mucosa och Multipretten är två preparat som kan underlätta vardagen. Finns i hälsokostbutiken.

Mucosa är ett skonsamt och snabbverkande matsmältningsenzym som hjälper magen att bryta ner maten ordentligt! Innehåller, Beatin, ingefära, glutaminsyra, pepsin, fänkål, maskros, citronmeliss, rosmarin, pepparmynta.

Multipretten är vegetabiliska tabletter som stödjer matsmältningen. Framställs av växtextrakt och eteriska oljor:  Innehåll: ananas, anis, fänkål, pepparmynta, kummin. rölleka, mästarrot, koriander. Oumbärlig vid IBS, förstoppning och gasbildning!

 Candida Magnesium

Magnesium är kroppens viktigaste mineral och tillsammans med Kalcium gör den underverk. Kalcium drar ihop och magnesium relaxar musklerna. Magnesium aktiverar över 300 olika biokemiska reaktioner, såsom matsmältning, energiproduktion och metabolismen av protein, fett och kolhydrater. Magnesium aktiverar upp till 76 % av alla enzymer i kroppen. Utan magnesium upphör så gott som alla enzymreaktioner. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen vilket framkallar svaghet och till sist utmattning. Kan köpas hos Bene Vitae hälsoklinik i Örkelljunga: http://www.benevitae.se/index.html

Candida tandkräm

KingFicher Fennel (fänkål) är jättebra att borsta tänderna med mot candida i munhålan. KingFicher med Aloe vera Tea Tree mint är ett bra alternativ till vanligt tandkräm och känns verkligen fräsch i munnen. Köps i hälsokosten.

Rapsodent med citron är en spray mot muntorrhet. Genom att spraya Rapsodent på tandkött och munnens slemhinnor reduceras besvären som uppkommer vid muntorrhet. Den smörjande effekten varar i flera timmar, i vissa fall hela natten. För mer information gå in på: http://skanstullshalsokost.se/luftvag/4157-rapsodent-muntorrhetsspray-citron-100-ml-7394482011016.html

Candida Kaprylsyror

Kaprylsyra är en kort fettsyra som finns naturligt i bröstmjölk och kokosnötter där den hindrar svamptillväxt och gynnar de goda bakterierna: Vid högt blodsocker kan man lätt få socker i urinen och därmed också svamp, men Kaprylsyran hjälper till att bli av med det. Finns att köpa i hälsokosten. Kombinera gärna Kaprylsyra med Probion. Passar även för veganer/vegetarianer. Finns i hälsokostbutiken.

Candida Pau Darco te och Balans te

Pau Darco kapslar, Pau Darco te, (bra mot candida) och så Kinesiskt balans-te som ger balans åt kroppen. Finns att köpa i hälsokosten.

Candida Grötsorter

Bra flingor att göra gröt av eller ha direkt på yoghurten: Hirsflingor, boveteflingor, Alf Spångbergs hälsogröt, hirsmannagryn, quinoaflingor. Finns i på ICA Maxi och hälsokostbutiker.

Candida Genacol

Genacol är bra mot kronisk värk i leder och muskler. Det tar ca 3 månader för att uppnå bra effekt eller att bli helt smärtfria. D.v.s att man bör äta 3 burkar collagen som en första kur innan man får full effekt. Men många känner en klar förbättring tidigare än så! Jag sover också mycket bättre.

Candida Aloe vera gel

Aloe Vera Gel är antiseptiskt och kan användas vid Candida, brännskador, solsveda, sårläkning, lättare eksem, klådstillande, acne, insektsbett, motverkar ärrbildning efter hårborttagning och vaxning, kan även användas som hårgelé. Kan köpas hos Lisbeth Rodin i Klippan.

Candida fläslsvålar

Jag klarar Danska fläsksvålar som kan vara ett alternativ till chips som inte är bra när man har candida.

av Connie

5 svar på ”Tips utifrån mina egna erfarenheter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.