Här kommer fler tips och tillbehör för oss med candida utifrån mina egna erfarenheter som underlättar vardagen. Men läs noga igenom allt och testa er fram, det är så individuellt vad man tål och inte tål.

Candida Jimmy 02

D-vitamin, parasit komplex, maintenance cleance, kokosnötsolja, chlorella, Mega Omega 3, probiotika, spirulina, astaxanthin, probiotikapulver, och i kapslar. Information om priser och innehåll hittar ni på hos Jimmy Lindau: http://www.natureskosttillskott.se/

Candida Magnesium

Magnesium är kroppens viktigaste mineral och tillsammans med Kalcium gör den underverk. Kalcium drar ihop och magnesium relaxar musklerna. Magnesium aktiverar över 300 olika biokemiska reaktioner, såsom matsmältning, energiproduktion och metabolismen av protein, fett och kolhydrater. Magnesium aktiverar upp till 76 % av alla enzymer i kroppen. Utan magnesium upphör så gott som alla enzymreaktioner. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen vilket framkallar svaghet och till sist utmattning. Kan köpas hos Bene Vitae hälsoklinik i Örkelljunga: http://www.benevitae.se/index.html

Candida tandkräm

Rapsodent med citron är en spray mot muntorrhet. KingFicher Fennel (fänkål) mot candida i munhålan. KingFicher med Aloe vera Tea Tree mint känns fräsch i munnen.

Candida Kaprylsyror

Kaprylsyra är en kort fettsyra som finns naturligt i bröstmjölk och kokosnötter där den hindrar svamptillväxt. Gynnar också de goda bakterierna. Jag har blivit mycket hjälpt av Kaprylsyran. Vid högt blodsocker så man lätt socker i urinen och därmed svamp men Kaprylsyran hjälper till att bli av med det. Finns att köpa i hälsokosten. Fettsyran kaprylsyra Kombinera gärna Kaprylsyra med Probioplex Passande även för veganer.

Candida Pau Darco te och Balans te

Pau Darco kapslar, Pau Darco te, (bra mot candida) och så Kinesiskt balans-te som ger balans åt kroppen. Finns att köpa i hälsokosten.

Candida Grötsorter

Bra flingor man kan göra gröt av eller ha direkt på yoghurten om man har Candida är hirsflingor, boveteflingor, Alf Spångbergs hälsogröt, hirsmannagryn, quinoaflingor. Finns i på ICA Maxi och hälsokostbutiker.

Candida Genacol

Genacol är bra mot kronisk värk i leder och muskler. Det tar ca 3 månader för att uppnå avsevärd effekt eller att bli helt smärtfria. D.v.s att man bör äta 3 burkar collagen som en första kur innan man kan förvänta sig någon effekt. Men många känner en klar förbättring tidigare än så.

. Candida Aloe vera gel

Aloe Vera Gel är antiseptiskt och kan användas vid Candida, brännskador, solsveda, sårläkning, lättare eksem, klådstillande, acne, insektsbett, motverkar ärrbildning efter hårborttagning och vaxning, kan även användas som hårgelé. Kan köpa hos Lisbeth Rodin i Klippan.

Candida fläslsvålar

Jag klarar Danska fläsksvålar som kan vara ett alternativ till chips som inte är bra när man har candida.

. Glass laktos och sockerfri

Himmelsk röra gör verkligen skäl för sitt namn. Detta är en underbar laktosfri glass, sötad med grön stevia. Passar oss med candida.

Mat Tahini

Tahini sesam pasta med salt. Men man kan så klart göra egen tahini. Gott att ha till riskakor, zuccinimackor, mellanmål eller frukost. En lysande smaksättare till bland annat orientaliska rätter. Jättegott att ha som dip eller pålägg. Förvara tahinin i en burk i kylskåpet. Så här gör man egen Tahini: 3 msk skalfria sesamfrön 2 msk olivolja 1 msk vatten 1 tsk färskpressad citronjuice 1/2 krm salt Rosta sesamfröna lätt i medelvarm stekpanna. Mixa de rostade fröna. Tillsätt vattnet och citronjuicen och mixa ca 30 sekunder. Tillsätt oljan och salt och mixa till en slät massa. Gott att ha på zuccinimackor. Zuccinimackor: Skär zucchini i ca 1 cm tjocka skivor och bred på tahini. Dekorera med tomat och persilja

07 Mat Helnyponpulver

Movo original GOPO- nypon är ett helnyponpulver, alltså hela nyponet och dess innehåll. I helnyponpulver är C-vitamin ca 34 gånger högre än hos citrusfrukter! Helnyponpulver passar bra att blanda med nässelpulver och MSM till en riktig vitaminkick! Man kan även ta det i vatten, fil, yoghurt eller tillsammans med musli. Bäst är att äta/dricka pulvret med kall vätska eller mat men inte över 40 grader allt för bevara antioxidanterna. Hoppa över vanlig nyponsoppa. 1 msk helnyponpulver motsvarar en hel bunke med färska nypon. (Men förväxla inte helnyponpulvret med vanliga nyponsoppa som finns i matbutiken för i den finns det bara socker och en massa tillsatser!) Och självklart kan du göra nyponsoppa på helnyponpulvret om du föredrar det. Recept: Häll 1 msk pulver ca 10 g i en shaker med c:a 1 – 1½ dl vatten 1-2 ggr/dag. Eller också kan du vispa pulvret i uppvärmt vatten, ej över 40 grader!

09 Mat nässelpulver

Nässelpulver är kanon att dricka eller ha i maten eftersom det ger en basisk miljö i mage och tarm. Tillsammans med Movo helnyponpulver och MSM blir det en riktigt vitaminkick! http://carlg.org/nasslor.html Citerar om nässlornas goda egenskaper: Brännässla är bra för ögat, nässlor minskar det onda kolesterolet och risken för åderförkalkning. Brännässla är ett välkänt botemedel mot allergi, inklusive hösnuva och andra allergier. Det bidrar till att lindra inflammation som orsakats av allergiska reaktioner och rensar upp svullen näsa och tryck över bröstet. Två koppar te av brännässla har alla vitaminer och mineraler du behöver för en dag. Brännässla är en bra källa till vitamin D. D-vitamin är viktigt för muskelfunktion, nerv-och glandulära system och är av största vikt för att reglera metabolismen, dvs att näringsämnen, vitaminer, mineraler och läkemedel tas upp, omvandlas, och bryts ner i kroppen, även absorptionen av kalcium.

Mat MSM

MSM är bra att blanda med brännässlepulver och helnyponpulver, det ger en kickstart på dagen! Har du problem med blödande tandkött då kan du borsta i MSM genom att fukta en tandborste med MSM och borsta tänderna. Det är bra till mycket, man tar inte MSM bara för att hantera ett enda symtom eller en sjukdom, näringsämnena går in i det område som bäst behöver det, oavsett vad vi tar det för. Här kan du läsa om MSM och de goda egenskaperna det har på vår kropp: http://www.bravara.se/msm.htm MSM hindrar nedbrytningen av brosk i kroppen och snabbar på läkningen av idrottsrelaterade skador. MSM är bra för mineralbalansen, för dina celler, din hud, reumatiska besvär, Hjärt-och-kärlbesvär, din tandhälsa, hår och naglar, motverkar Artros och Candida.

07 Mat rårismjöl

Rårismjöl är utmärkt i mat och bakverk.

06 Mat buljong utan jäst och socker

Ekologisk buljong utan socker och jäst. Innehåll: Havssalt, maltdextrin av majs och grönsaker, palsternacka, lök, purjolök, persilja, morot, kryddor och örter, (gurkmeja, vitlök, peppar, dragon, libbsticka).

08 Mat förkylningsspray utan socker och tillsatser

Hittade även ett förkylningpreparat utan socker och tillsatser (köpes i hälsokostbutiken).

av Connie

11 svar på ”Fler tips och tillbehör vid Candida”
 1. Ylva, jag brukar göra det lite starkare och tar 7 dl vatten och 3 msk te som får sjuda i 15 min. Har jag dålig hälsa eller har en förkylning så höjer jag doseringen av teet från 3 msk till 4-6 msk.

 2. Jag växlar mellan stevia och pyttelite honung till mitt gröna te fast jag börjar tycka det är gott utan sötning. Det enda söta jag får i mig egentligen är nog från morötter och de bär jag har till bovetegröten. Nåt katrinplommon ibland. Men det finns goooooood tofulineglass. Den ska jag inte köpa mer…:p

 3. Ylva, ja teet är faktiskt gott utan sötningsmedel när man väl vant sig. Har du något bra recept på bovetegröt? Jag letar hela tiden nya recept på gröt, för att kunna byta om lite 😉

  Tofuglass är gott men den måste jag undvika, inget som har med soja eller ost att göra tyvärr. Men jag hittade en glass på Citygross som heter ”Himmelsk röra” och den gör verkligen skäl för namnet. Den är gluten och laktosfri och sötad med stevia underbart god 😉

 4. Jag hittar på mat hela tiden och idag överraskade jag mig igen med nåt gott jag inte trodde jag kunde svänga ihop. Har dock något begränsat material att röra mig med eftersom jag ska undvika så himla mycket. 😛 Bovetegröt går att göra på 100 sätt. Bara att variera tillsatserna.

 5. Hej!

  Undrar vart du har hittat den där glassen? Vilken butik?
  Jag fyller år snart och skulle gärna ha nått lite extra gott att äta då, som är tillåtet.
  Tack på förhand / Veronica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.